Dosare de munca

Pentru ca un cetatean roman sa poata presta o munca in afara granitelor Romaniei ,acesta trebuie sa stie daca ii sunt recunoscute sau nu diplomele conform pregatirii sale educationale. Romanii pot munci in orice tara din Uniunea Europeana si din Spatiul Economic European numai daca diplomele lor sunt recunoscute. Sistemul General al UE face sau nu recunoasterea, fiecare stat putand decide daca o calificare nereglementata este valida pe teritoriul sau.
Astfel, pentru cei care au terminat facultatea in Romania, dar vor sa plece la munca in afara sunt recunoscute in UE, automat, urmatoarele profesii: medici, medici-dentisti, farmacisti, veterinari, asistenti-medicali, moase, arhitecti.
Absolventii din aceste domenii care vor sa profeseze in alt stat membru al UE trebuie sa se adreseze, in functie de profesie, fie Ministerului Sanatatii – Serviciului de Recunoastere a Calificarilor Profesionale, fie Colegiului Arhitectilor, fie Colegiului Medicilor Veterinari.
Ministerul Sanatatii Publice (MSP) elibereaza, din 15 ianuarie, acte de studii medicale pentru medicii, asistentele sau farmacistii.

Stagii si teste suplimentare
Pentru celelalte profesii, cand recunoasterea totala nu este posibila, se impun masuri compensatorii, cum ar fi efectuarea unui stagiu sau sustinerea unui test de aptitudini.

Nu toate specializarile medicale din Romania sunt “echivalate” in tarile UE, insa in jur de 80 dintre ele beneficiaza de recunoastere in spatiul comunitar.
Nu exista o procedura unitara de formare in toate tarile UE in specializari precum oncologie, diabet, neurologie infantila. Asa ca medicii care au aceste specializari in Romania trebuie sa mai dea niste diferente daca merg sa munceasca in statele membre.
Certificatele eliberate de MSP atesta formarea in profesiile de medic, asistent medical generalist sau moasa. Conditiile exacte in care se elibereaza aceste acte sunt afisate pe site-ul Ministerului Sanatatii (www.ms.ro).
Cererile pentru eliberarea certificatelor se pot depune la Registratura MSP, de luni pana vineri, sau se pot trimite prin posta, pe adresa: Ministerul Sanatatii Publice, str. Cristian Popisteanu, nr. 1-3, sector 1, cod 010024, Bucuresti.

Un alt exemplu il constituie romanii care vor sa munceasca in Germania care,  trebuie sa stie ca, in aceasta tara, institutiile de formare de la nivelul fiecarui land au competente pentru recunoasterea diplomelor si a calificarilor.

Cetatenii straini au la dispozitie un sistem informatizat cu privire la recunoasterea diplomelor de formare straine – ANABIN. De exemplu, recunoasterea calitatii de profesor se realizeaza fie prin Ministerul Cultelor, la nivel de land, fie printr-o autoritate subordonata.
In Spania, pentru echivalarea diplomelor universitare obtinute in Romania sunt necesare mai multe documente, printre care o cerere-tip, care se obtine de la Biroul Atasat Invatamant sau de pe internet, la adresa http://www.mec.es/mecd/titulos/files/Anexo9-2.doc.
Mai multe detalii se pot afla de la Birou Atasat invatamant – Ambasada Spaniei, Intrarea Bitolia, nr. 25, sector 1, Bucuresti, sau la telefon 021.2301772.

 

Pentru completarea dosarelor solicitate pentru plecarea in strainatate pentru a presta un job ne ocupam de traducerile tuturor documentelor de tipul:

traduceri  si legalizari certificate de nastere

traduceri si legalizari acte de studii: traduceri diplome de bacalaureat ,traduceri diplome de licenta ,traduceri diplome de master

traduceri si legalizari certificate de competente

traduceri si legalizari certificate si adeverinte emise de diferite ministere

traduceri si legalizari recomandari

traduceri si legalizari certificate de cazier judiciar

traduceri si legalizari carti de munca etc